E-İMZA E-SMM HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Paylaş:
21.05.2020 / 2607 okunma
E-İMZA  E-SMM  HAKKINDA BİLGİLENDİRME

5070 SAYILI ELEKTRONİK İMZA KANUNU’NA GÖRE;

E-IMZA;Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan veridir.
E-imza, elektronik ortamda gerçekleştirilen imza işlemlerinde gönderilen bilginin gönderim sırasında değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler ve dijital ortamda gerçekleştirilen imzalama işlemlerinin güvenliğini sağlar.
E-imza,elektronik ortamda kullanılan bir belgeye eklenerek belgenin kim tarafından imzalandığını belirlemeye olanak sağlar. Yani resmi dairelerdeki ıslak imzanın elektronik ortamda karşılığı e-imzadır.

E-SMM Uygulaması, Serbest Meslek Makbuzunun, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak e-ortamda oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan uygulamalar bütünüdür

19.10.2019 tarihli V.U.K. 509 no’lu Tebliğ ile Serbest Meslek Makbuzlarının ( e-SMM) 01.06.2020 den geçerli olmak üzere Elektronik ortamdan kesilmesi zorunlu kılınmıştır. Sisteme dahil olmak ve e-makbuz kesebilmek için iki seçenek bulunmaktadır.


1. SEÇENEK: PORTAL SEÇENEĞİ
Herhangi bir ücret ödemeden GiB. e- arşiv fatura Portalına girip oradan e-SMM kesebilirler.
Bunun için yapılması gerekenler şunlardır.
-01.06.2020 tarihine kadar elektronik imza almanız ve bilgisayarınıza tanımlanmış olması gerekir.
-Dişhekimleri İmzalama aracı bilgisayarlarına takılı iken https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru  adresine girip 01.06.2020 tarihine kadar başvurunun yapmaları ve e-smm kullanıcıları arasına dahil olması gerekir. Bu artık yasal zorunluluktur.
           e’makbuz kesileceği zaman imzalama aracının bilgisayarda sürekli takılı ve faal olması gerekmektedir. Kestiğiniz faturaları eskiden yaptığınız gibi Mali Müşavirinize görsel (manyetik ortamdan) veya çıktısını alıp fiili olarak ulaştıracaksınız.

2.SEÇENEK : ENTEGRATÖR SEÇENEĞİ
Maliyenin portalı ile uğraşamam diyorsanız, Maliye ile anlaşmalı 91 adet Enteğratör’ lük yetkisi almış  firmalardan biri ile anlaşıp ücreti karşılığı  ”e-Serbest Meslek Makbuzu kullanımına uygun” Paket Program satın alarak makbuzlarınızı buradan kesebilirsiniz.

Bu seçenek ile Gelir idaresi başkanlığına bilgi vermenize ve izin almanıza gerek yoktur. Entegratörünüz sizin adınıza bu işi organize edecektir. Entegrasyon firmasıyla bağlantı yapmanız için de son süre 01.06.2020 dir. ( uzatılmaz ise )
Bu sistem içinde sertifikaları uyumlu elektronik imzanızın alınmış ve kullanıma hazır olunması şarttır.
Bu sistemde imzanızın her zaman takılı kalmasına gerek olmayıp bir defa tanıtılması yeterlidir. Ancak sistemlerinizde sıkıntı yaşayacağınız ve davamlı teknik destek alma zorunluluğunuzun doğacağını da unutmayınız. Enteğratör ile anlaşıp paket program aldığınız her yıl bir defa güncelleme ve danışmanlık hizmet bedeli karşılığı ücreti ödeyeceksiniz.
          İmzalama araçları kişiye özeldir, bilgisayarınıza tanımlıdır. Mali Müşavirlerinizin kendi muhasebe programlarından başkalarının makbuzları kesilemez bu hizmetleri kesinlikle sizlere sunamaz.

Bu bilgilere istinaden odamıza  sunulan teklifleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle e imza işinin halledilmesi gerekmektedir. E-imza alındıktan sonra e-smm işlemlerini kendiniz de yapabilirsiniz ama ben Maliyenin portalı ile uğraşamam diyorsanız yukarıda da belirttiğimiz sebeplerden ötürü Maliye ile anlaşmalı 91 adet Entegratör’ lük yetkisi almış  firmalardan biri ile anlaşıp makbuzlarınızı kesebilirsiniz.

SİZLERE E-İMZA İÇİN ÖNEREBİLECEĞİMİZ KURUM;  

TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ

TÜRMOB un sunduğu bu hizmeti Kocaeli serbest muhasebeci mali nüşavirler odası(KOCAELİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI -( Fatih Mah. Sultan Murat Cad. Edalı Sk. No:47 Alikahyayahyakaptan hoşgör karşısı) üzerinden alınabilecek.

TÜRMOB E-İMZA 3 yıllık 189 TL KDV DAHİL 

YAPILACAK İŞLEMLER;

1- http://www.kocaelismmmo.org.tr/v3/Tr/ adresinden sol sütünda türmob e-imza başvurusu linkine tıklıyoruz.

2- açılan pencerede türmob üyesi olmayan gerçek kişi başvuru kısmına tıklıyoruz.

3- kayıt olup sisteme giriyoruz.

4- e posta adresinize doğrulama kodu gönderilecek.sisteme tekrar girip bilgileri doldurup ödemenizi yapıp ( en az 1 saat önce) kuruma gitmeniz işleri hızlandıracaktır.


GEBZE BÖLGESİNDE BULUNAN MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN;Yeterli sayıda talep oluşursa kurum yetkilileri gebzede bir saat belirleyip orada yardımcı olabileceklerini belirttiler.
Aksi bir durum söz konusu olursa izmite gelmek istemeyen gebze bölgesindeki meslektaşlarımız için;

http://www.e-imzatr.com.tr/e-imzaTR firması ile görüşülmüş olup 219 tl kdv dahil fiyat alınmıştır. Arapçeşme Mah. Kavak Cad. R.F. KIRCALI İŞ MERKEZİ No:10 Daire :5 (Medicalpark Hastanesi Karşısı) Gebze / KOCAELİ adresinden aranarak randevu alınıp e imza alınabilecektir.
Dişhekimi kimliğinizi göstermeniz istenebilir
0507 179 84 67
0262 611 06 11

E smm(e serbest meslek makbuzu) için yapmamız gerekenler e imza alındıktan sonra bilgisayarınıza takarak https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html adresine girip sol altta e-Arşiv Portal Uygulamalarına(e-Arşiv Fatura, e-SMM, e-MM)GİB Portal Yöntemini Kullanarak Başvuruda Bulunmak İçin Tıklayınız. Yazan yere giriyoruz bilgileriniz doldurarak kaydınızı yapmanız gerekiyor.

E smm alternatifleri için sizleri tekrar bilgilendireceğiz.


KDO Yönetim Kurulu